Alles over verkeersregels bij een Militaire Colonne

Militaire colonne op de Nederlandse wegen

Een militaire colonne op de Nederlandse wegen bestaat uit verschillende motorvoertuigen van militaire of rampenbestrijdingsorganisaties. Deze colonnes hebben speciale verkeersregels die moeten worden gevolgd door zowel de militairen als andere weggebruikers. In dit artikel zullen we uitleggen wat je moet doen als je een militaire colonne tegenkomt en in welke situaties je ze kunt tegenkomen.

Regels voor militaire colonnes in het verkeer

Veel weggebruikers kiezen ervoor om een militaire colonne te volgen om duidelijkheid te verschaffen en mogelijke fouten te voorkomen. De geldende verkeersregels voor een volledige militaire colonne zijn over het algemeen vrij duidelijk. Zo hoeft een militaire colonne in tegenstelling tot reguliere verkeersdeelnemers geen voorrang te verlenen aan voetgangers op zebrapaden of bij bushaltes. Bovendien hoeven de volgende voertuigen in de colonne niet te stoppen voor een rood verkeerslicht als het eerste voertuig al door een groen verkeerslicht is gereden.

Het wordt echter sterk afgeraden om een militaire colonne te doorsnijden of te onderbreken, zowel vanwege veiligheidsoverwegingen als uit respect voor de militaire operaties. In de meeste gevallen is het raadzaam de colonne ongehinderd zijn route te laten vervolgen.

Militaire colonne vlaggen en herkenningstekens

Om herkenbaar te zijn op de openbare weg, moet een militaire colonne bepaalde herkenningstekens dragen. Het eerste voertuig in de colonne heeft zowel aan de linker- als rechterzijde een blauwe vlag, en er is ook een blauwe kap voor de koplamp aan de rechterzijde. Het tweede voertuig moet een blauwe vlag hebben aan de rechterzijde en een blauwe kap voor de koplamp aan de rechterzijde. Het laatste voertuig in de colonne moet aan de rechterzijde een groene vlag en een groene kap voor de koplamp hebben. Alle voertuigen in de colonne moeten groot licht of dimlicht voeren.

Het herkennen van deze vlaggen en tekens helpt andere weggebruikers om de militaire colonne tijdig te identificeren en passend te reageren op de aanwezigheid ervan op de weg.