Dronken Op De Fiets | Wat Moet je Weten? Regels & Informatie

Dronken op de fiets

Kijk, dat is nu weer eens een situatis die vaak voorkomt. Een avondje stappen, even op bezoek bij wat vrienden of gewoon thuis zelf te diep in het glaasje hebben gekeken.

Het zorgt helaas wel voor onnodig veel risico in het verkeer en is het daarom elke keer weer een kwalijke zaak, ook al wordt je er niet op betrapt. Ernstig letsel aan jezelf, maar ook anderen kan het geval zijn en zullen de straffen in zulke gevallen ook niet mals zijn.

Mag je dronken fietsen?

Zo een limmiet is namelijk wetenschappelijk onderbouwdt en geeft het de grens aan waar een normaal functioneren begint te stremmen. Het reactievermogen bijvoorbeeld, maar het moeilijk kunnen balanceren. Het laatste is van groot belang voor een fietser en mag een blaastest afgenomen worden wanneer de agent zijn of haar twijfels heeft.

De grens van 0.5 promille is vastgesteld en staat dit gelijk aan die voor automobilisten of bromfietsers. Het maakt immers niet veel uit op welk voertuig jij je bevindt omdat het verkeer in gevaar wordt gebracht.

De invloed van een dronken fietser mag nooit onderschat worden ondanks die valt onder het langzaam verkeer. Bij het niet meer kunnen naleven van de verkeersregels in zo een dronken bui, kan er immers veel gebeuren.

Dronken op de fiets boete

Wanneer het alcoholpercentage zich boven de limiet bevindt, kan er een dronken op de fiets boete worden uitgeschreven. Natuurlijk mag je ook niet door met de fiets en kan het ook noodzakelijk worden geacht om naar het politiebureau te worden gebracht ter ontnuchtering.

Dronken op de fiets rijbewijs invorderen is er echter niet bij en wordt dit onderscheidt wel duidelijk gemaakt. Dat mag dan wel een geruststelling zijn, maar moet het besef er wel duidelijk aanwezig zijn, dat dronken deelnemen aan het verkeer helemaal verkeerd is.

Regels omtrent dronken fietsen

Bij het aanhouden en beboeten, zal er gelijk nagegaan worden of er sprake is van een patroon waarbij betrokkene al vaker is aangehouden. Dat heeft allemaal invloed op de hoogte van de boete.

Mag je dronken fietsen? In principe wel zolang het alcoholpercentage in het bloed onder de 0.5 promille bedraagt. Omdat we allemaal in de praktijk niet over zo een blaastest apparaat beschikken, is het dus beter om het drinken achterweg te laten.

Het rijbewijs kwijt dronken op de fiets is er niet bij omdat het apart wordt bekeken, maar zal er wel een ernstige berisping volgen voor zulks onverantwoord gedrag.